Welcome,
Guest
.
Please
login
or
register
.
Did you miss your
activation email
?
News:
Download Elxis CMS:
Elxis 5.5 Hermes
.
Home
Help
Login
Register
Elxis CMS Forum
»
Ελληνικό Forum
»
Δημόσιο Βήμα
(Moderators:
CREATIVE Options
,
rentasite
) »
Ελεύθερο Λογισμικό και Ελεύθερη Αγορά
« previous
next »
Print
Pages: [
1
]
Author
Topic: Ελεύθερο Λογισμικό και Ελεύθερη Αγορά (Read 6430 times)
eliasan
Hero Member
Posts: 897
Ελεύθερο Λογισμικό και Ελεύθερη Αγορά
«
on:
June 26, 2007, 23:17:30 »
Από το ξεκίνημά του, το Ελεύθερο Λογισμικό Ανοικτού Κώδικα, ήταν το επίκεντρο πολλών συζητήσεων. Η προσφορά ενός προϊόντος με όλο τον κώδικα ανοικτό και προσπελάσιμο από όλους, είναι μία επανάσταση και μία πρόκληση σε κάθε παραδοσιακή επιχειρηματική ιδέα. Έμοιαζε με τρέλα. Επαγγελματική αυτοκτονία. Αλλά τα έργα Ελεύθερου Ανοικτού Κώδικα, κατάφεραν να επιβιώσουν και κάποια από αυτά έγιναν επικερδείς τύποι επιχειρηματικότητας.
Αλλά πώς μπορείς να έχεις κέρδος όταν προσφέρεις το κύριο προϊόν ελεύθερα και δωρεάν;
Αυτή είναι μία καλή και πολύ συνηθισμένη ερώτηση, ανάμεσα στους ανθρώπους που εμπλέκονται με το Ελεύθερο Λογισμικό Ανοικτού Κώδικα. Σε αυτό το άρθρο, δεν θα μιλήσω για το ΕΛΑΚ γενικά, αλλά θα επικεντρωθώ στα Συστήματα Διαχείρισης Περιεχομένου, γιατί αυτή είναι η αγορά στην οποία ανταγωνίζεται το Elxis.
Τα Συστήματα Διαχείρισης Περιεχομένου Ελεύθερου Ανοικτού Κώδικα,
προσφέρουν μεγάλη αξία σε πολλούς ανθρώπους και εταιρείες
γιατί τα χρησιμοποιούν για να δημιουργήσουν ιστότοπους που προβάλλουν τις επιχειρήσεις τους. Με αυτό τον τρόπο λειτουργούν ως πηγές εσόδων. Μπορούν επίσης να επενδύσουν τα χρήματα που εξοικονόμησαν, σε άλλες δραστηριότητες κι να αυξήσουν επιπλέον τα κέρδη τους.
Στη μια πλευρά έχουμε έναν καθαρό νικητή. Το χρήστη / καταναλωτή.
Τι γίνεται όμως από την άλλη πλευρά; Ποιο είναι το κέρδος για τους προγραμματιστές και για τους ανθρώπους που οργανώνουν και συντηρούν ένα Σύστημα Διαχείρισης Περιεχομένου Ανοικτού Κώδικα σαν το Elxis;
Σε κάθε φυσική δραστηριότητα θα πρέπει να υπάρχει μία αρμονία ανάμεσα στα μέρη που εμπλέκονται
. Διαφορετικά η ισορροπία θα πάψει να ισχύει και το σύστημα θα καταρρεύσει. Σε ένα Ανοικτού Κώδικα CMS όπως το Elxis, αυτή η ισορροπία μπορεί να επιτευχθεί με δύο τρόπους:
Από τους ανθρώπους που το χρησιμοποιούν και συνεισφέρουν πίσω σε κώδικα ή άλλη προσπάθεια ή
Από τους ανθρώπους που το χρησιμοποιούν και συνεισφέρουν πίσω χρήματα ή αγαθά (υλικά ή αΰλα).
Η εμπειρία μου λέει, ότι μόνο ένα πολύ μικρό ποσοστό των ανθρώπων που χρησιμοποιούν ένα Ανοικτού Κώδικα CMS μπορούν να συνεισφέρουν σε κώδικα, έτσι η πλάστιγγα γέρνει προς τους άλλους τρόπους συμμετοχής και συνεισφοράς.
Βέβαια, ένα σημαντικό συστατικό για να λειτουργήσουν τα παραπάνω, είναι η
ωριμότητα
από τους ανθρώπους που χρησιμοποιούν το Elxis. Οι άνθρωποι θα πρέπει να είναι σε θέση
να καταλαβαίνουν και να εκτιμούν το χρόνο και το χρήμα που εξοικονομούν
. Θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι όχι μόνο αυτοί, αλλά και οι άνθρωποι που παράγουν τα προϊόντα που χρησιμοποιούν, ζουν στον ίδιο πραγματικό κόσμο. Καθώς το κόστος είναι για τους ίδιους μία σημαντική παράμετρος, το ίδιο ισχύει και για τους ανθρώπους που παράγουν το προϊόν που χρησιμοποιούν. Καθώς οι χρήστες επενδύουν στο Elxis, μαθαίνοντάς το και χρησιμοποιώντας το, θα πρέπει να τους απασχολεί η ικανότητά του να επιβιώσει σαν έργο. Και έχουν λόγο σε αυτή τη διαδικασία.
Καθώς δεν μπορείς να κερδίσεις χρήματα από το ίδιο το CMS, θα πρέπει να βρεις άλλους τρόπους. Στην πραγματικότητα
υπάρχουν 8 επιχειρηματικά μοντέλα
τα οποία υποστηρίζουν αυτή την ιδέα. Θα τα παρουσιάσω και θα σημειώσω ποια από αυτά μπορούν ή θα χρησιμοποιηθούν με το Elxis.
Η ανάπτυξη αυτών των μοντέλων προήλθε σαν αναγκαιότητα διαμέσου των ετών, σαν απάντηση στο πως μπορεί το Ανοικτό Λογισμικό να γίνει επιχειρηματικά ενδιαφέρον.
Support Sellers
Στο μοντέλο “Support Sellers”, το σχετικό με το λογισμικό εισόδημα προέρχεται από τη διανομή, την εκμετάλλευση του λογότυπου, την εκπαίδευση, τη παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών, την κατά παραγγελία ανάπτυξη κώδικα, και την παροχή υποστήριξης αντί για το κλασσικό μοντέλο χρέωσης δικαιωμάτων χρήσης του λογισμικού. Αυτό είναι το αυθεντικό επιχειρηματικό μοντέλο γύρω από το Ελεύθερο Λογισμικό που περιγράφηκε από το Richard Stallman, εμπνευστή της GNU άδειας χρήσης.
Το Elxis χρησιμοποιεί και ενθαρρύνει αυτό το μοντέλο.
Loss Leader
Στο μοντέλο “Loss Leader”, ένα προϊόν Ανοικτού Κώδικα που προσφέρεται Δωρεάν, χρησιμοποιείται σαν όχημα για εμπορικό λογισμικό. Το Ανοικτού Κώδικα προϊόν δημιουργεί ελάχιστο ή καθόλου εισόδημα, αλλά η προσφορά του κάνει ποιο πιθανή την αγορά από τους πελάτες άλλων προϊόντων που πωλούνται χρησιμοποιώντας το παραδοσιακό επιχειρηματικό μοντέλο λογισμικού.
Το Elxis χρησιμοποιεί και ενθαρρύνει αυτό το μοντέλο. Σε αυτό το μοντέλο βασίζεται η ανάπτυξη λύσεων λογισμικού από τρίτους κατασκευαστές αλλά και από την GO UP Ο.Ε.
Widget Frosting
Το επιχειρηματικό μοντέλο “Widget Frosting” απευθύνεται κυρίως σε εταιρείες που βρίσκονται στην αγορά του Ανοικτού Λογισμικού με στόχο την πώληση υλικού (hardware - widgets) το οποίο χρησιμοποιεί drivers ή κώδικα interface (“frosting”) ο οποίος διανέμεται χωρίς χρέωση μαζί με το υλικό.
Το Elxis δεν χρησιμοποιεί αυτό το μοντέλο, καθώς δεν εξαρτάται από υλικό.
Accessorizing
Το μοντέλο “Accessorizing” απευθύνεται σε εταιρείες οι οποίες διανέμουν βιβλία και άλλα φυσικά αντικείμενα (σε αντίθεση με το λογισμικό ή τις υπηρεσίες) τα οποία σχετίζονται ή υποστηρίζουν το Λογισμικό Ανοικτού Κώδικα. Εδώ, η εταιρεία δεν συμμετέχει άμεσα στην ανάπτυξη του ανοικτού κώδικα, αλλά κυρίως χρησιμοποιεί ένα λογισμικό ανοικτού κώδικα το οποίο αναπτύσσεται και συντηρείται από άλλους.
Το Elxis χρησιμοποιεί και ενθαρρύνει αυτό το μοντέλο. Σε αυτό το μοντέλο βασίζεται η έκδοση και η πώληση των βιβλίων από την GO UP Ο.Ε.
Service Enabler
Στο μοντέλο “Service Enabler”, μία εταιρεία δημιουργεί και διανέμει λογισμικό ανοικτού κώδικα, κυρίως για να υποστηρίξει την πρόσβαση σε άλλες υπηρεσίες που προσφέρουν το κέρδος.
Αυτό θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί με το Elxis, αλλά δεν υπάρχει κάποια τέτοια τρέχουσα χρήση.
Sell it, Free it
Το μοντέλο “Sell It, Free It”, είναι στην ουσία το μοντέλο “Loss Leader”, το οποίο επαναλαμβάνεται και επεκτείνεται με το πέρασμα του χρόνου. Σε αυτό το μοντέλο, μία εταιρεία μπορεί να οργανώσει τις πρακτικές ανάπτυξης και αδειοδότησης, έτσι ώστε στην αρχή να διανέμει προϊόντα λογισμικού σαν παραδοσιακά εμπορικά προϊόντα και στη συνέχεια, όταν το κέρδος από την ανάπτυξη βάσει του μοντέλου ανοικτού κώδικα είναι μεγαλύτερο από την πώληση των αδειών χρήσης, να τα μετατρέπει σε προϊόντα ανοικτού κώδικα. Τα απελευθερωμένα προϊόντα ανοικτού κώδικα, θα συνεχίσουν να προσθέτουν υπεραξία στα υπόλοιπα εμπορικά προϊόντα της εταιρείας, όπως συμβαίνει στο μοντέλο “Loss Leader”. Στην πραγματικότητα, αν επιλεγεί η σωστή άδεια χρήσης ανοικτού κώδικα (π.χ. τύπος BSD ή η άδεια χρήσης Mozilla Public License) τότε τα νεότερα εμπορικά προϊόντα θα μπορούν να βασίζονται σε τμήμα του κώδικα των παλαιοτέρων προϊόντων που τώρα διανέμονται σαν ανοικτού κώδικα.
Το Elxis δεν χρησιμοποιεί αυτό το μοντέλο, καθώς το Elxis CMS διανέμεται από την πρώτη μέρα σαν Ελεύθερο Λογισμικό Ανοικτού Κώδικα από την πρώτη ημέρα της κυκλοφορίας του.
Brand Licensing
Στο μοντέλο “Brand Licensing”, μία εταιρεία κάνει ένα προϊόν ανοικτού κώδικα, αλλά διατηρεί τα δικαιώματα στα εμπορικά σήματα και στη σχετική πνευματική ιδιοκτησία. Χρεώνει άλλες εταιρείες για το δικαίωμα της χρήσης τους στη δημιουργία προϊόντων που προέρχονται από τον αρχικό κώδικα και διανέμονται κάτω από το ίδιο εμπορικό σήμα.
Το Elxis δεν υποστηρίζει αυτό το μοντέλο καθώς δεν υπάρχουν σχέδια για την πώληση δικαιωμάτων χρήσης.
Software Franchising
Το “Software Franchising” είναι ένα πιθανό επιχειρηματικό πλάνο το οποίο βασίζεται στη λογική επέκταση των ιδεών πίσω από κάποια από τα προηγούμενα μοντέλα, ειδικά των “Brand Licensing” και “Support Sellers”. Τα “πρωτογενή υλικά” πίσω από την επιχειρηματικότητα “support seller” είναι διαθέσιμα σε όλους, αλλά είναι λογικό να υποθέσουμε ότι κάποιοι θα είναι καλύτεροι σε αυτό τον τομέα από κάποιους άλλους και σαν αποτέλεσμα θα δημιουργήσουν αξία σε μία μάρκα που σχετίζεται με τις υπηρεσίες της εταιρείας. Εάν στη συνέχεια η εταιρεία θελήσει να επεκταθεί, μία επιλογή θα είναι να μην το κάνει με απευθείας προσλήψεις ή αποκτήσεις, αλλά μέσω του franchising. Με άλλα λόγια, η εταιρεία θα μπορούσε να εξουσιοδοτήσει άλλους προγραμματιστές να χρησιμοποιήσουν τα σήματα και λογότυπά της, δημιουργώντας συσχετιζόμενους οργανισμούς που προσφέρουν υποστήριξη στο ανοικτού κώδικα προϊόν και κατά παραγγελία ανάπτυξη κώδικα σε ορισμένες γεωγραφικές περιοχές ή σε κάθετες αγορές. Το μοντέλο “Widget Frosting” δεν είναι ελκυστικό μόνο σε εταιρείες, καθώς βασίζεται στη προώθηση του λογισμικού με σκοπό την πώληση του υλικού που παράγει η εταιρεία.
Το Elxis θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει αυτό το μοντέλο στο μέλλον, αλλά προς το παρόν, δεν υπάρχουν τέτοια σχέδια.
Σαν συμπέρασμα, πιστεύω ότι στο Elxis CMS θα πρέπει να ενθαρρύνουμε όποια επιχειρηματική δραστηριότητα το προωθεί και το ενδυναμώνει. Αυτό είναι ένα σημαντικό προαπαιτούμενο για την εξέλιξή του και για να συνεχίσει να παραμένει μια αξιόπιστη και ελεύθερη εναλλακτική λύση απέναντι στο εμπορικό λογισμικό και άλλα λογισμικά ανοικτού κώδικα.
Logged
rentasite
Elxis Community
Hero Member
Posts: 3282
Web Services
Re: Ελεύθερο Λογισμικό και Ελεύθερη Αγορά
«
Reply #1 on:
June 29, 2007, 13:24:26 »
GPL3 σε ισχύ από την Παρασκευή
28/6/2007
9:11:22 μμ
Η Παρασκευή θα είναι μια ιδιαίτερα σημαντική ημέρα για την κοινότητα του Open Source, καθώς το FSF [Free Software Foundation] θα διαθέσει επίσημα την τρίτη έκδοση της άδειας χρήσης GNU GPL [General Public License]. Μετά από 18 μήνες συζητήσεων και αντιπαραθέσεων σχετικά με τη φύση του Open Source και το πώς μπορεί να προστατευτεί η κοινότητα από μια διαφαινόμενη επικείμενη αντιπαράθεση με τις "κακές" εταιρείες, ο Richard Stallman [RMS – ηγετική φιγούρα στο GNU και πρόεδρος του FSF] και το διοικητικό συμβούλιο του FSF κατέληξαν στην τελική μορφή της νέας άδειας χρήσης. - Προς το παρόν δεν είναι σαφές πόσα projects θα υιοθετήσουν τη νέα άδεια χρήσης. Ο Linus Torvalds είχε δηλώσει πως πιθανώς το Linux [ο πυρήνας] να την υιοθετήσει, ανάλογα με τις κινήσεις της Sun στο χώρο του Open Source. Επιπρόσθετα, υπήρξαν τροποποιήσεις της τελευταίας στιγμής εξαιτίας της συμφωνίας της Novell με τη Microsoft, που προέβλεπε ότι οι δύο εταιρείες δε θα εδίωκαν ποινικά η μία την άλλη λόγω "παραβίασης ευρεσιτεχνιών λογισμικού" στη διανομή Linux της πρώτης. Η έκδοση 3 ξεκαθαρίζει και διασφαλίζει πως οι εταιρείες δεν μπορούν να υπογράφουν τέτοιου είδους συμφωνίες.
Η προσθήκη την τελευταία στιγμή κάποιων άλλων όρων στην GPL v3 στόχο έχει να διασφαλιστεί η συμβατότητα της GPL με την άδεια χρήσης του Apache [του δημοφιλέστερου web server αυτήν την στιγμή στον πλανήτη].
Capital.gr
Logged
Rent a Site
|
Lelevose
Print
Pages: [
1
]
« previous
next »
Elxis CMS Forum
»
Ελληνικό Forum
»
Δημόσιο Βήμα
(Moderators:
CREATIVE Options
,
rentasite
) »
Ελεύθερο Λογισμικό και Ελεύθερη Αγορά