Elxis CMS Forum

Ελληνικό Forum => Γενικά Θέματα για το Elxis CMS => Topic started by: datahell on August 30, 2021, 22:06:37

Title: Ηλεκτρονικά κανείς;
Post by: datahell on August 30, 2021, 22:06:37
Σκαμπάζει κανείς ηλεκτρονικά να ανοίξουμε κάνα topic γιατί έχω ερωτήσεις;  :)
Title: Re: Ηλεκτρονικά κανείς;
Post by: webgift on August 31, 2021, 17:55:16

Μόνο αστροφυσική και μοριακή βιολογία!  ;D
Title: Re: Ηλεκτρονικά κανείς;
Post by: Blacksoll on September 01, 2021, 14:28:35
Ηλεκτρονικά όχι αλλά ηλεκτρολογικά και home automation θα βοηθήσω όσο μπορώ  :)

Edit:
Καλό μήνα να έχουμε !!!!!!!!
Title: Re: Ηλεκτρονικά κανείς;
Post by: xmanhattan on September 01, 2021, 14:58:46
Ηλεκτρονικά ως hobby, "παιζω" με διαφορα, και τα τελεταια το Arduino Raspberry Pi 4 Model B, και SONOFF, και αλλα δυστυχώς δεν το εχω σπουδαζει.

Title: Re: Ηλεκτρονικά κανείς;
Post by: datahell on September 01, 2021, 21:31:11
Το πρόβλημα που είχα ήταν μάλλον advanced αλλά είμαι σε καλό δρόμο. Σχεδίασα μία μικρή πλακέτα, την έτρεξα σε simulator και φαίνεται ΟΚ. Παρείγγειλα σήμερα τα εξαρτήματα από τον Βενιέρη και όταν έρθουν θα φτιάξω το κύκλωμα σε διάτρητη και θα δούμε το αποτέλεσμα.

@xmanhattan Κανείς δεν τα έχει σπουδάσει αυτά, όλοι χομπίστες είναι. Σκέφτομαι να πάρω μία κάμερα για το pi (3B+) να παίξω με αναγνώριση αντικειμένων και καταμέτρηση. Έχω δει κάποια projects με το TensorFlow (Lite) και σκέφτομαι να πειραματιστώ λίγο. Από κοινούς αυτοματισμούς έχω φτιάξει άπειρους και κυρίως με το Arduino που είναι πιο εύκολο και γρήγορο για απλά πράγματα. Έχεις καμιά καλή ιδέα για κάνα project; Το raspberry το 4 έχει αισθητή διαφορά σε σχέση με το 3; Δεν το έχω πάρει ακόμα
Title: Re: Ηλεκτρονικά κανείς;
Post by: xmanhattan on September 02, 2021, 09:46:39
Καθώς έχετε φτάσει στο επίπεδο να φτιάξετε το δικό σας PCB (ΕΚΤΥΠΩΜΕΝΟ ΠΙΝΑΚΑ ΚΥΚΛΩΜΑΤΟΣ), έχετε προχωρήσει καλά. Έχω φτιάξει ένα προσυσκευασμένο τροφοδοτικό και μετρητή βολτ ohm, αλλά ποτέ δεν σχεδίασα τίποτα. Έχω πειραματιστεί επίσης με έναν μικροελεγκτή και ανυπομονώ να βγω στη σύνταξη τώρα για να μάθω περισσότερα.
Αγόρασα πρόσφατα ένα Arduino επειδή σκέφτομαι να χρησιμοποιήσω το Raspberry Pi συνδυαστικά για να δω αν μπορώ να δημιουργήσω έναν καλύτερο ελεγκτή για το ηλιακό σύστημα νερού και θέρμανσης του σπιτιού.
Το TensorFlow φαίνεται ενδιαφέρον και παρατήρησα το έργο γραφής για μια άλλη προβληματική περιοχή σχετικά με την ελληνική γενεαλογία.
Ενώ το μυαλό μου τρέχει με ιδέες, ξέρω ότι έχω πολύ μάθηση μπροστά με την Python και τα ηλεκτρονικά, αλλά υπάρχουν τόσες πολλές πληροφορίες διαθέσιμες στο Διαδίκτυο που βοηθούν και το αξίζει.
Όταν ο καιρός γίνει πιο δροσερός, θα ήμουν ευτυχής να συναντηθώ μαζί σας και άλλους, αν θέλετε.
Title: Re: Ηλεκτρονικά κανείς;
Post by: Blacksoll on September 02, 2021, 14:27:05
......σκέφτομαι να χρησιμοποιήσω το Raspberry Pi συνδυαστικά για να δω αν μπορώ να δημιουργήσω έναν καλύτερο ελεγκτή για το ηλιακό σύστημα νερού και θέρμανσης του σπιτιού.

Μια ωραία απλή και έτοιμη εφαρμογή για Raspberry Pi temperature monitor & control είναι εδώ. (https://github.com/sosprz/nettemp)
Όπως επίσης το Pimatic. (https://pimatic.org/) Υπάρχουν πολλά άλλα home automation software για rpi αλλά δύσκολα πειράζεις κάτι έτσι ώστε να το προσαρμόσεις στις ανάγκες σου....Τουλάχιστον εγώ που είναι άσχετος απο κώδικα  ;D ;D ;D
Title: Re: Ηλεκτρονικά κανείς;
Post by: xmanhattan on September 02, 2021, 15:53:20
Ευχαριστω Blacksoll  :)
Title: Re: Ηλεκτρονικά κανείς;
Post by: datahell on September 02, 2021, 19:43:02
Πέτρο για λέγε τι θες να κάνεις να μπούμε στο κλίμα. Το Arduino θεωρώ ότι για αρχάριους είναι πολύ πιο εύκολο και υπάρχουν άπειρα παραδείγματα στο internet. Με το Arduino όσο άσχετος και αν είσαι μέσα σε 10 λεπτά έχεις φτιάξεις τον πρώτο σου αυτοματισμό (πχ ένα LED να ανάβει κάθε 10sec). Το raspberry θέλει python η οποία είναι εύκολη αλλά όσον να ναι είναι πιο δύσκολη από το IDE του Arduino και έχεις να κάνεις και με το Linux που αν είσαι άσχετος από εντολές θα σου κάτσει βαρύ. Arduino + κανά ρελέ + breadboard + μερικά καλώδια και πάμε, λέγε Πέτρο!

void setup() {
  pinMode(7, OUTPUT);
}

void loop() {
  digitalWrite(7, LOW);
  delay(10000);
  digitalWrite(7, HIGH);
  delay(10000);
}

Πόσο πιο εύκολο;;;;
Title: Re: Ηλεκτρονικά κανείς;
Post by: xmanhattan on September 03, 2021, 09:08:19
Όταν ξεκίνησα να παίζω με αυτήν την ιδέα, βρήκα το BS2 (BASIC STAMP) και αυτός είναι ο κώδικας που συνήθιζα να κάνω το ίδιο όπως έδειξες.  Το BS2 χρησιμοποιεί (ναι εξακολουθεί να λειτουργεί) μπαταρία 9 volt και συνδέεται με τον παλιό υπολογιστή μου χρησιμοποιώντας σειριακή θύρα.

Code: [Select]
{$STAMP BS2}
{$PBASIC 2.5}
DEBUG "alternating LED's blinking!"

counter VAR Byte

FOR counter = 1 TO 10

  DEBUG ? counter, CR

  HIGH 14
  PAUSE 300
  HIGH 15
  PAUSE 500
  LOW 14
  PAUSE 300
  LOW 15
  PAUSE 500

NEXT

Τώρα είμαι πολύ φιλόδοξος γιατί οι διαθέσιμες συσκευές σήμερα δεν απαιτούν να είναι επιστήμονας πυραύλων. Όποιος θέλει να δημιουργήσει κάτι με λίγη λογική μπορεί να το κάνει.

Το κόστος είναι πολύ χαμηλότερο από 20 χρόνια πριν και όπως έλεγαν οι αρχαίοι Έλληνες, «Οτιδήποτε είναι δυνατό!».