Elxis CMS Forum

Ελληνικό Forum => Πρόσθετα => Topic started by: Dimitris Kanatas on January 29, 2016, 23:45:02

Title: Σημαντικό άρθρο στο mod_articles
Post by: Dimitris Kanatas on January 29, 2016, 23:45:02
Γεια σας,

Στο mod_articles (αρχικής) γίνεται ένα άρθρο που ορίζουμε ως Σημαντικό να εμφανίζεται πάντα πρώτο και να ξεχωρίζει με CSS ως προς την εμφάνιση σε σχέση με τα άλλα τα προβεβλημένα;

Ο ορισμός ως Σημαντικό τι δυνατότητα δίνει στο άρθρο;

Ευχαριστώ!  :D
Title: Re: Σημαντικό άρθρο στο mod_articles
Post by: rentasite on January 30, 2016, 00:40:49
Ο ορισμός ως Σημαντικό τι δυνατότητα δίνει στο άρθρο;

Ίδια απορία έχω και γω :)
Title: Re: Σημαντικό άρθρο στο mod_articles
Post by: michalis1984 on January 30, 2016, 11:36:09
Όπως το βλέπω εγώ, ουσιαστικά μπορεί να χρησιμοποιηθεί απο modules πχ απο content sliders για να προβάλλονται σημαντικά άρθρα. πχ εγώ τροποποίησα λίγο το latestarticles και του έβαλα μια επιλογή να παίρνει τα σημαντικά άρθρα.

Με τον ίδιο τρόπο μπορεί ένας content slider να προβάλλει στην αρχική σελίδα 3-4 σημαντικά άρθρα ανεξάρτητα με την ροή καταχωρήσεων των άρθρων. Γιατί δεν είναι πάντα οι πιο πρόσφατες καταχωρήσεις οι σημαντικές.

Και αυτό που λέει ο Δημήτρης θα ήταν πολύ χρήσιμο. Μια επιλογή στο articles module της αρχικής σελίδας αν θέλουμε να προβάλλετε το πιο πρόσφατο σημαντικό άρθρο (ίσως και με επιλογές για αριθμό) πάνω απο τα πιο πρόσφατα. Δηλαδή όπως έχουμε προβεβλημένα-σύνδεσμοι, να έχουμε σημαντικά-προβεβλημένα-σύνδεσμοι.

Γενικά φαντάζομαι το feature "σημαντικό" θα ενσωματωθεί με τις αναβαθμίσεις module από τους δημιουργούς τους.
Title: Re: Σημαντικό άρθρο στο mod_articles
Post by: nikos on January 30, 2016, 13:56:21
Όταν πάμε στις παραμέτρους της κατηγορίας υπάρχει καρτέλα για ρύθμση προβεβλημένων = σημαντικών (το ίδιο είναι) άρθρων. Θέτοντας αριθμό π.χ. 2 τότε στην εμφάνιση της κατηγορίας θα δείξει 2 άρθρα πλήρη και τα υπόλοιπα μόνο εισαγωγικό κείμενο.

Στο δε mod_articles υπάρχει επίσης αντίστοιχη ρύθμιση για εμφάνιση προβεβλημένων με συγκεκριμένες παραμέτρους, που εμφανίζονται στην πρώτη σελίδα αν το module είναι δημοσιευμένο π.χ. στο frontpage2

Αυτό όμως που διαπίστωσα με επανειλημμένες δοκιμές, είναι ότι τα ανωτέρω δουλεύουν το ίδιο, ανεξάρτητα αν ορισθεί ένα άρθρο ως σημαντικό ή όχι. Αν δεν μου διαφεύγει κάτι, το ανωτέρω ερώτημα "Ο ορισμός ως Σημαντικό τι δυνατότητα δίνει στο άρθρο" παραμένει.
Title: Re: Σημαντικό άρθρο στο mod_articles
Post by: michalis1984 on January 30, 2016, 14:08:31
Καθόλου το ίδιο δεν είναι Νίκο. Προβεβλημένο δεν είναι το ίδιο με το σημαντικό.

Το προβεβλημένο, ναι μεν δίνει διαφορετική εμφάνιση = πιο καλή προβολή στα άρθρα που εμφανιζονται στο Module, όμως εξακολουθούν να εμφανίζονται με την ημερομηνία δημοσίευσης (νεότερα/πιο δημοφιλή, κτλ επιλογή "κατάταξη"). Δηλαδή πάντα τα 2 πιο πρόσφατα/δημοφηλή θα εμφανίζονται ως προβεβλεμένα. Με την επιλογή ως "σημαντικό" αυτή η είδηση παραμένει σημαντική ανεξαρτήτως της σειράς/ώρας δημοσίευσης.

Για να έχει κάποια χρησιμότητα η επιλογή "σημαντικό" ενός άρθρου θα πρέπει να υπάρχει υποστήριξη απο τα module. πχ. ο ios slider το υποστηρίζει.

Η επιλογή σημαντικό είναι χρήσιμη πχ. σε ενημερωτικά site όπου οι 2-3 σημαντικές ειδήσεις παραμένουν στα ψηλά και δεν εκτοπίζονται απο μικροειδήσεις που καταχωρούνται κατα τη διάρκεια της ημέρας. Στο articles module της αρχικής σελίδας έτσι όπως είναι τώρα δεν έχει καμια διαφορα αν τα άρθρα είναι σημαντικά ή όχι.

Title: Re: Σημαντικό άρθρο στο mod_articles
Post by: nikos on January 30, 2016, 16:10:58
Μπορεί να έχεις δίκιο και να έχω λάθος για αυτό και έγραψα "Αν δεν μου διαφεύγει κάτι", ωστόσο τίποτα δεν γράφω τυχαία, αφού όλα στηρίζονται στην παρατήρηση. Δες την παρακάτω εικόνα και πες μου τι καταλαβαίνεις; Εγώ προσωπικά συμπέρανα αυτό που έγραψα, ότι είναι ίδια. Άλλωστε δεν είδα κάτι διαφορετικό στην εμφάνιση από τους ελέγχους που έκανα.
Title: Re: Σημαντικό άρθρο στο mod_articles
Post by: Dimitris Kanatas on January 30, 2016, 18:29:12
Αυτό που σκέφτηκα είναι να δημιουργήσω ένα αντίγραφο του mod_articles και να βάλω να προβάλλονται στο δεύτερο (πάνω από το πρώτο) το δημοφιλή χ ημερών με το σκεπτικό πως αφού περάσει από το αρχικό mod_articles και έχει τις περισσότερες προβολές (αφού είναι σημαντικό) τότε θα εμφανιστεί και θα σταθεροποιηθεί κανονικά εκεί. Βέβαια είναι λίγο μπακαλίστικος τρόπος μιας και θα προτιμούσα, όπως όλοι μας, να υπάρχει μια επιλογή για προβολή των σημαντικών στο αναβαθμισμένο mod_articles.

Επίσης δοκίμασα για css suffix στο δεύτερο mod_articles με βάση το συγκεκριμένο  (https://forum.elxis.org/index.php?topic=7257.0)άρθρο δηλαδή div.module-myclass {}στο CSS του template (Chloe)και -myclass στο module αλλά το αποτέλεσμα δεν απέδωσε. Μήπως έχει αλλάξει κάτι από τότε;
Title: Re: Σημαντικό άρθρο στο mod_articles
Post by: datahell on January 30, 2016, 19:44:25
Η ετικέτα "Σημαντικό" προστέθηκε στο elxis 4.3 με το σκεπτικό να δίνει την δυνατότητα σε module ή άλλες επεκτάσεις να φιλτράρουν τα άρθρα με βάση την σπουδαιότητά τους όπως αυτή καθορίζεται χειροκίνητα από τον διαχειριστή. Το module IOS Slider για παράδειγμα έχει τέτοια λειτουργικότητα. Δεν την έχουν όμως όλα τα module και συγκεκριμένα το module articles. Θα του προσθέσω τέτοια λειτουργικότητα τώρα και ίσως ανεβάσω εδώ την νέα έκδοση. Ένα άλλο ενδιαφέρον χαρακτηριστικό που προστέθηκε στο Elxis 4.3 είναι το "κλειδί συσχέτισης" με το οποίο μπορείτε να συσχετίσετε και να ομαδοποιήσετε παρόμοια άρθρα. Για παράδειγμα ένα module με τίτλο "Συνταγές" εμφανίζει όλα τα άρθρα με κλειδί "recipes". Στο ίδιο το component Περιεχόμενο υπάρχει επιλογή για την σελίδα εμφάνισης ενός άρθρου του πόσα σχετικά άρθρα να εμφανίζονται από κάτω ως σύνδεσμοι. Με αυτόν τον τρόπο μπορούμε πχ να δώσουμε στον επισκέπτη την εικόνα μίας ιστορίας σε τμήματα ή άλλων ιστοριών που έχουν το ίδιο θέμα.

Νίκο ο όρος "προβεβλημένο" αφορά μόνο την εμφάνιση. Το "σημαντικό" είναι κάτι άλλο. θα μπορούσες για παράδειγμα να εμφανίζεις ως "προβεβλημένα" μόνο τα "σημαντικά" και τα υπόλοιπα ως συνδέσμους.
Title: Re: Σημαντικό άρθρο στο mod_articles
Post by: nikos on January 30, 2016, 19:52:50
Η ετικέτα στο info (δες ανωτέρω εικόνα) δημιουργεί την εντύπωση ότι είναι το ίδιο, για αυτό και συμπέρανα αυτό. Εν πάσει περιπτώσει το θέμα ξεκαθαρίσθηκε. Μήπως σου είναι εύκολο να γράψεις και ποια παράμετρο πρέπει να βάζουμε σε ανάπτυξη module για υποστήριξη σημαντικού;
Title: Re: Σημαντικό άρθρο στο mod_articles
Post by: datahell on January 30, 2016, 20:00:55
Καμία παράμετρο, το "σημαντικό" είναι χαρακτηριστικό των άρθρων και στήλη στη βάση δεδομένων στον πίνακα elx_content (στήλη "important"). Αν θες να πάρεις όλα τα σημαντικά άρθρα στο where προσθέτεις important = 1.

Παράδειγμα query
Φέρε τα 10 πιο πρόσφατα σημαντικά άρθρα
SELECT * FROM elx_content WHERE published =1 AND important = 1 ORDER BY created DESC LIMIT 10
Ολοκληρωμένο παράδειγμα query θα βρείτε στο module IOS Slider του Elxis 4.3+

Επαναλαμβάνω ότι αυτό δουλεύει μόνο σε elxis 4.3 ή νεότερο. Σε παλαιότερες εκδόσεις θα δημιουργήσει fatal error! Οπότε αν θέλετε να το χρησιμοποιήσετε σε μία επέκταση στο xml της θα βάλετε dependency αυτό:
<dependency type="core" version="4.3+">elxis</dependency>
Title: Re: Σημαντικό άρθρο στο mod_articles
Post by: nikos on January 30, 2016, 20:03:37
ΟΚ σημαντικό! ;)

Το σημειώνω για αναβάθμιση modules καθώς και μελλοντικές αναπτύξεις.
Title: Re: Σημαντικό άρθρο στο mod_articles
Post by: datahell on January 30, 2016, 20:07:48
Είναι από τον Απρίλιο του 2015 δημοσιευμένα αυτά, δες τις σημειώσεις έκδοσης του Elxis 4.3 (https://www.elxis.org/el/releases/elxis43.html)
Title: Re: Σημαντικό άρθρο στο mod_articles
Post by: Dimitris Kanatas on January 30, 2016, 23:07:14
Γιάννη, αν σου είναι εύκολο μπορείς να προγραμματίσεις άμεσα την αλλαγή mod_articles με τη προσθήκη σημαντικό. Επίσης δώσε, αν είναι εύκολα, τη δυνατότητα, με κάποιο τρόπο, να ξεχωρίζει οπτικά (κάποιο χρώμα, ένδειξη ή εικόνα) το σημαντικό θέμα από τα υπόλοιπα προβεβλημένα.

Το "κλειδί συσχέτισης" είναι από τα αρκετά καλά στοιχεία του Elxis 4.3 (+++).
Title: Module articles with Important and Relation key
Post by: datahell on January 31, 2016, 18:32:38
Αναβάθμισα το Module Articles για το Elxis 4.4 και πλέον υποστηρίζει την εμφάνιση μόνο των σημαντικών άρθρων ως προβεβλημένων καθώς και την εμφάνιση μόνο των άρθρων που έχουν ένα συγκεκριμένο κλειδί συσχέτισης. Παραθέτω μία έκδοση του Module Articles 1.3 εδώ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΟ ELXIS 4.3. Στο Elxis 4.4 οι παράμετροι XML είναι ελαφρώς διαφορετικοί* ενώ έχουν ενημερωθεί και τα αρχεία γλώσσας. Δοκιμάστε το και πείτε μου εντυπώσεις.

* Ο παράμετρος τύπου database έχει βελτιωθεί και μπορεί να υποστηρίξει αντικατάσταση quotes και των συμβόλων < και > στα WHERE clauses. Το παρακάτω παράδειγμα αν τρέξει σε παλαιότερο του Elxis 4.4 θα δημιουργήσει fatal error. Για αυτό και ανέβασα εδώ ειδική έκδοση για το 4.3.
<param type="database" name="relkey" default="" dir="ltr" showselect="1" table="content" colvalue="relkey" colname="relkey" where="{relkey} LESSTHANGREATERTHAN [] AND {relkey} IS NOT NULL" replacements="1" groupbycol="relkey" label="RELATION_KEY" description="RELATED_ARTICLES_KEY_DESC" />

Παραθέτω και μία εικόνα για οπτικοποίηση της σύγκρισης Elxis 4.3/4.4 γιατί είναι σημαντικό να χρησιμοποιείτε στις επεκτάσεις σας τέτοιες διεκολύνσεις προς τους χρήστες.
Title: Re: Σημαντικό άρθρο στο mod_articles
Post by: Dimitris Kanatas on January 31, 2016, 18:44:32
Μόλις το κατέβασα και το δοκιμάζω...  :)

Προσθήκη:

Γιάννη το δοκίμασα και δουλεύει. Χρησιμοποίησα αντίγραφο και το τοποθέτησα πάνω από το αρχικό, όπως έγραψα παραπάνω. Χρειάζεται όμως κάτι για να ξεχωρίζει οπτικά από τα υπόλοιπα προβεβλημένα στο δημόσιο τμήμα, κάποια παράμετρο css ή css suffix.
Title: Re: Σημαντικό άρθρο στο mod_articles
Post by: datahell on January 31, 2016, 19:19:49
Υπάρχει παράμετρος για CSS Suffix, βάλε ότι θες και φτιάξε το css σου όπως το θες στο αρχείο css του template σου.

Παράδειγμα
Η html ενός module περικλείεται από ένα DIV με κλάση "module"
<div class="module">
<h3>Τίτλος module</h3>
Λοιπός κώδικας html του module
</div>

Βάζοντας το suffix "_test" στις παραμέτρους του module η html θα γίνει:
<div class="module_test">
<h3>Τίτλος module</h3>
Λοιπός κώδικας html του module
</div>

Οπότε μπορούμε τώρα στο css μας να διαφοροποιήσουμε την εμφάνιση αυτού του module, πχ:
.module h3 { color: green; }
.module_test h3 { color:red; }
Title: Re: Σημαντικό άρθρο στο mod_articles
Post by: Dimitris Kanatas on January 31, 2016, 22:25:08
Γιάννη με κάλυψες και το εφάρμοσα ήδη.

Μήπως με την αναβάθμιση που ετοιμάζεις να βάλεις και το σημαντικό αντί μόνο το κλειδί συσχέτισης και να δίνεις από τις επιλογές την αλλαγή εμφάνισης του σημαντικό / κλειδί συσχέτισης αντί της χρήσης CSS Suffix που εφάρμοσα εγώ.

Πάντως με αυτά που έγραψες, με κάλυψαν ήδη!

Σ` ευχαριστούμε για τις άμεσες απαντήσεις!
Title: Re: Module articles with Important and Relation key
Post by: nikos on January 31, 2016, 23:48:53
Παραθέτω μία έκδοση του Module Articles 1.3 εδώ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΟ ELXIS 4.3[/b].

Το δοκίμασα και αποκρίνεται άριστα. Πολύ καλό!