Elxis CMS Forum

Ελληνικό Forum => Πρόσθετα => Topic started by: datahell on October 01, 2006, 12:59:05

Title: Γέφυρα Elxis - Athinorama
Post by: datahell on October 01, 2006, 12:59:05
Elxis - Athinorama Bridge

Μία νέα γέφυρα βρίσκεται υπό κατασκευή. Η γέφυρα συνδέει ένα Elxis site με το Athinorama.gr και εμφανίζει πληροφορίες για τις όλες τις ταινίες (νέες, ταινίες ανά περιοχή, ανά αίθουσα και ανά κατηγορία). Η γέφυρα αυτή δείχνει τις τεράστιες δυνατότητες του συστήματος γεφύρωσης του elxis. Οι γέφυρες στο Elxis δεν είναι όπως αυτές άλλων cms. Υπάρχει μία διαφορετική προσέγγιση στο θέμα και το όλο σύστημα είναι έτσι κατασκευασμένο ώστε να επιτρέπει στον προγραμματιστή να κάνει απίστευτα πράγματα! Στη συγκεκρημένη περίπτωση η Γέφυρα λειτουργεί ως ημι-αυτόνομο php script που συνδέει το Elxis με εξωτερική εφαρμογή. Επίσης γίνεται αυτόματα και η αναγκαία μετατροπή από ASCII (iso-8859-7) σε UTF-8.
Title: Re: Γέφυρα Elxis - Athinorama
Post by: datahell on October 01, 2006, 20:10:21
Προεπισκόπιση της μέχρι τώρα πορείας κατασκευής της Γέφυρας. Σημειώστε είναι σε εντελώς πειραματικό στάδιο ακόμα. Έγινε κρούση στο Αθηνόραμα για το αν μπορεί να βγει κάτι τέτοιο έξω νόμιμα. Τρεις ακόμα σημειώσεις για την γέφυρα elxis - athinorama: α) χρησιμοποιεί cache για μείωση του όγκου διακίνησης και αύξηση της ταχύτητας, β) μετατρεπει την κωδικοποίηση του Αθηνοράματος (iso-8859-7) σε αυτή του Elxis (utf-8), γ) δεν πρόκειται για wrapper, i-frame ή κάτι παρόμοιο αλλά για πραγματική γέφυρα και έχουμε τον πλήρη έλεγχο στο τι θέλουμε να εμφανίζουμε στην ιστοσελίδα μας.

[old attachment deleted by admin]
Title: Re: Γέφυρα Elxis - Athinorama
Post by: nikos on October 02, 2006, 07:38:26
2 ερωτήματα για την λειτουργία και χρήση της γέφυρας

1. Τα στοιχεία που αντλεί η γέφυρα από κάποιο site π.χ. athinorama τα μεταφέρει μόνιμα και στην database του elxis site ή απλώς τα εμφανίζει παίρνοντας τα κάθε στιγμή αίτησης των από τον χρήστη;

2. Είναι νόμιμη η άντληση στοιχείων όσον αφορά πνευματικά δικαιώματα κ.λ.π.;
Title: Re: Γέφυρα Elxis - Athinorama
Post by: datahell on October 02, 2006, 08:27:34
Όχι δεν τα μεταφέρει στη βάση. Τα αντλεί απευθείας από το Αθηνόραμα αλλά χρησιμοποιεί cache για μείωση του όγκου διακίνησης και αύξηση της ταχύτητας όπως είπα. Αλλά και χωρίς cache δεν είναι τόσο αργή η φόρτωση. Η σελίδα κάνει περίπου 3-4 δευτερόλεπτα να φορτωθεί. Για το αν είναι νόμιμο: υποψιάζομαι πως όχι, γι αυτό και επικοινώνησα μαζί τους για να τους ρωτήσω. Αν δεν είναι νόμιμο η γέφυρα μπορεί να δωθεί μόνο ως δείγμα (για εκπαιδευτικούς λόγους) για κατασκευή άλλων παρόμοιων γεφυρών.
Title: Re: Γέφυρα Elxis - Athinorama
Post by: datahell on October 02, 2006, 21:04:22
Η πρώτη έκδοση εγκατάστασης της γέφυρας είναι έτοιμη (έκδοση 0.2) και πλήρως λειτουργική! Η χρήση της cache κάνει την πλοήγιση πολύ γρήγορη. Μία μοναδικότητα της cache είναι ότι ακολουθεί την αλλαγή γλώσσας στο Elxis (πρόβλημα στο οποίο πάσχουν τα mambo, joomla). Μέχρι τώρα μπορείτε να δείτε τις νέες ταινίες και να δείτε και περισσότερες πληροφορίες για κάποια από αυτές τις ταινίες. Όταν (και αν) ολοκληρωθεί η γέφυρα θα μπορεί κάποιος να βλέπει ταινίες ανά κατηγορία, ανά περιοχή και ανά αίθουσα. Ουσιαστικά όλο το Αθηνόραμα μέσα στο elxis χωρίς να χρειάζεται από εσάς να κάνετε το οτιδήποτε! Πάντως αν δεν πάρω άδεια από το Αθηνόραμα δεν πρόκειται να δημοσιεύσω για χρήση αυτή την γέφυρα, πιθανώς μόνο για εκπαιδευτικούς λόγους.

Αν θέλει κάποιος να δει την γέφυρα στην πράξη ας μου την ζητήσει (θα πρέπει να έχει εγκατεστημένο το Elxis CMS).
Title: Re: Γέφυρα Elxis - Athinorama
Post by: datahell on October 03, 2006, 10:33:16
Δες εδώ: https://forum.elxis.org/index.php?topic=10.0 (https://forum.elxis.org/index.php?topic=10.0)
Title: Re: Γέφυρα Elxis - Athinorama
Post by: datahell on October 04, 2006, 12:05:41
Μας ήρθε η απάντηση από το Αθηνόραμα. Την παραθέτω αυτούσια εδώ:

Quote from: Athinorama.gr
Γιάννη καλημέρα,

Η δουλειά που έχεις κάνει είναι αξιοπρόσεκτη και η ιδέα είναι καλή δυστυχώς όμως η παροχή περιεχομένου είναι κάτι που το εξετάζουμε ανά περίπτωση και όχι μαζικά. Το αθηνόραμα λειτουργεί σαν πάροχος περιεχομένου και τροφοδοτεί με πληροφορίες αρκετές πολύ γνωστές υπηρεσίες και sites αλλά πάντα πίσω από αυτές τις συνεργασίες υπάρχει προηγούμενη συμφωνία με το μέσο που θέλει τις πληροφορίες και δημιουργείται μια λύση που να ταιριάζει στις ανάγκες του. Αυτό συμβαίνει αφενός επειδή στις περισσότερες των περιπτώσεων υπάρχει και εμπορική συμφωνία (αμοιβή του αθηνοράματος) και αφετέρου επειδή το αθηνόραμα σαν πολύ γνωστό εμπορικό σήμα με μεγάλη αποδοχή στον κόσμο οφείλει να είναι πολύ προσεκτικό ως προς το ποιός χρησιμοποιεί τις πληροφορίες του.

Καταλαβαίνω ότι η πρότασή σου γίνεται με καλή πρόθεση δυστυχώς όμως το Elxis CMS μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τον οποιοδήποτε και άρα μπορεί να δώσει data με υπογραφή αθηνοράματος σε sites που δεν συμβαδίζουν με την εικόνα του αθηνοράματος ή σε ακραίες περιπτώσεις ακόμα και σε sites παράνομου περιεχομένου και αντίθετου προς τα χρηστά ήθη.

Γι’αυτό θα ήθελα να σου ζητήσω να μην προχωρήσεις στην υλοποίησή της γέφυρας. Αν υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος πελάτης σου ή κάποιο δικό σου project στο οποίο χρειάζεσαι data μπορούμε να το δούμε...

Φιλικά,
Δημήτρης Ηλιόπουλος

Συνεπώς όποιος ενδιαφέρεται για να προσθέσει κάτι τέτοιο στο site του η διαδικασία είναι ως ακολούθως:
1. Επικοινωνεί με το athinorama.gr και παίρνει άδεια για να παρουσιάζει τις ταινίες στο site του, πολύ πιθανόν πληρώνοντας.
2. Μου ζητάει τη γέφυρα και του τη στέλνω με άδεια να τη χρησιμοποιήσει μόνο στο συγκεκρημένο site.

Σημείωση: Καθώς το όλο θέμα γυρνά στο εμπορικό, δωρεάν θα είναι η έκδοση της γέφυρας που παρουσιάζει μόνο τις νέες ταινίες. Η πλήρης γέφυρα με τις κατηγορίες ταινιών, ταινίες ανά αίθουσα κλπ θα είναι έναντι πληρωμής.
Title: Re: Γέφυρα Elxis - Athinorama
Post by: NewAge on November 18, 2006, 11:50:50
Μιας και είμαι ο ιδιοκτήτης του wayout.gr, χωρίς χρηματική αμοιβή σας δίνω το δικαίωμα να κατασκευάσετε και γέφυρα και ότι θέλετε αν πιστεύετε ότι θα βοηθήσει το elxis…
Θα ήθελα απλά μόνο μία αναφορά όπου χρησιμοποιηθεί η γέφυρα προς το wayout.gr.

Όπως μπορείτε να δείτε το wayout περιέχει και πρόγραμμα cinema - θεάτρων και events κτλ....
Αν ενδιαφέρεστε επικοινωνήστε μαζί μου για περισσότερες λεπτομέρειες.

Μιας και είμαι προγραμματιστής μπορώ να βοηθήσω και στην κατασκευή του

Ευχαριστώ

Να υπογραμμίσω κάτι όμως...
Μόνο στο elxis δίνω δικαίωμα να κατασκευάσει κάτι τέτοιο, και χρήση του μόνο μέσα απο το elxis, σε elxis που είναι δηλωμένα και με αναφορά προς το wayout. Mambo και άλλα συναφή φυσικά και αποκλείονται.

Αν συμφωνήσουμε και όλα πάνε καλά μπορώ να σας στείλω και εγγράφως την παραχώρηση του άνω δικαιώματος
Title: Re: Γέφυρα Elxis - Athinorama
Post by: datahell on November 18, 2006, 19:04:44
Αντί απάντησης:  :)  :)  :)  :)  :)  :)  :)  :)

Θα επικοινωνήσω μαζί σου κάποια στιγμή γι αυτό το θέμα.