Elxis CMS Forum
Ελληνικό Forum => Δημόσιο Βήμα => Topic started by: Dimitris Kanatas on November 28, 2009, 00:40:14
-
Θα ήθελα να ρωτήσω τους ειδικούς για κάτι που αφορά στην επιλογή ονόματος χώρου...
Είναι προτιμότερο να υπάρχει παύλα ανάμεσα σε δύο (μικρές) λέξεις ή όχι;
Εσείς τι θα διαλέγατε και γιατί; π.χ. www.elxis-lab.gr ή www.elxislab.gr
Επίσης θα διαλέγατε ποτέ περιγραφικά ονόματα με μεγάλες λέξεις χωρισμένες με παύλες; όπως www.teacher-notebook.gr
θα κόβατε ποτέ λέξεις; π.χ. www.elxlab.gr ή www.elxisedu.gr
Τέλος θα προτιμούσατε το όνομα να είναι μια αγγλική λέξη ή greeklish π.χ. www.elxislab.gr ή www.elxisergastirio.gr
Ευχαριστώ!!!
-
Κατ' αρχάς δεν είναι θέμα "ειδικών" και οι γνώμες σε αυτό το θέμα είναι υποκειμενικές. ;D Λοιπόν,
- Είναι προτιμότερο να υπάρχει παύλα ανάμεσα σε δύο (μικρές) λέξεις ή όχι; Ανάλογα. Η παύλα μπορεί να φανεί ιδιαίτερα χρήσιμη μερικές φορές. Π.χ. θέλεις να κατοχυρώσεις το site entertainment. τι θα προτιμούσες; siteentertaintment.com η site-entertaintment.com ? εγώ την δεύτερη περίπτωση.
- Επίσης θα διαλέγατε ποτέ περιγραφικά ονόματα με μεγάλες λέξεις χωρισμένες με παύλες; Προσωπικά δεν θα διάλεγα ποτέ, μεγάλες λέξεις. Φρόντισε οι λέξεις/domains να είναι εύηχες και εύκολες να τις θυμούνται.
- θα κόβατε ποτέ λέξεις; Θα σου αναφέρω μια πραγματικά περίπτωση. θέλαμε να κατοχυρώσουμε domain για την εταιρία ENTER NET. Αντί λοιπόν για το enternet.gr .com .blabla προτιμήθηκε η έξυπνη λύση enter.net.gr που ουσιαστικά είναι domain 2ου επιπέδου και ταίριαζε "γάντι" ;)
- Τέλος θα προτιμούσατε το όνομα να είναι μια αγγλική λέξη ή greeklish Και έτσι και αλλιώς! Ανάλογα την περίπτωση.
Τέλος, ο δικός μου κανόνας είναι ο εξής: Όταν π.χ. θα προφέρεις τηλεφωνικά σε κάποιον ένα domain name... να είναι εύκολο να το γράψει/θυμάται. Να μην αρχίσει να ρωτάει ...με 2 Λάμδα ? ή πως γράφετε? κλπ τέτοια!
-
Τέλος, ο δικός μου κανόνας είναι ο εξής: Όταν π.χ. θα προφέρεις τηλεφωνικά σε κάποιον ένα domain name... να είναι εύκολο να το γράψει/θυμάται. Να μην αρχίσει να ρωτάει ...με 2 Λάμδα ? ή πως γράφετε? κλπ τέτοια!
Να συμπληρώσω σε αυτά που λέει ο Σπύρος ότι καλό είναι να κάνουμε στην συνέχεια και ένα έλεγχο στο πώς εμφανίζετε όταν το γράφουμε στον browser και πως ξεχωρίζουν τα γράμματα.
πχ οι συνδυασμοί : rm , ll , il , li , lli κα
-
Για τις μηχανές αναζήτησης δεν τίθεται θέμα καθώς είναι (σχεδόν) άνευ σημασίας. Οι μηχανές αναζήτησης δεν βασίζονται πλέον (τόσο) στο domain. Το ζητούμενο λοιπόν είναι για τους ανθρώπους και το να είναι μικρό και να γράφεται όπως ακούγεται είναι το κλειδί (συμφωνώ δηλ. με τον supernet). Το όνομα πρέπει να έχει εύκολη ορθογραφία και να μην είναι διφορούμενο (πχ το τάδε γράφεται έτσι ή αλλιώς; ). Επίσης πιστεύω πως τα greekglish είναι καλύτερο για τα ελληνικού ενδιαφέροντος site. Αυτά πιστεύω είναι τα κλειδιά για ένα πετυχημένο domain γι αυτό και είναι δύσκολο να το βρεις.
Για παράδειγμα το kalimera.gr είναι πάρα πολύ καλό γιατί δεν υπάρχει περίπτωση κάποιος να το γράψει λάθος. Είναι επίσης εύκολο και ο επισκέπτης το θυμάται.
Αντίθετα το shipwreck.gr είναι κακό γιατί 90 στους εκατό θα το πληκτρολογήσουν λάθος και μετά την πρώτη τους επίσκεψη (αν καταφέρουν να το γράψουν σωστά) θα το ξεχάσουν. Δεν θα ξεχάσουν όμως το navagio.gr
Για ελληνικού ενδιαφέροντος site ή/και domain:
Προτιμήστε το spiti.gr αντί του home.gr (αν ήταν ελεύθερα, λέμε τώρα...)
Αν θες να γράψεις 2 λέξεις χρησιμοποίησε παύλα ανάμεσα στις λέξεις. Είναι καλύτερα από αποψη SEO και σε μερικές περιπτώσεις επιβάλεται μάλιστα αν θες να είναι κατανοητό το τι γράφει (βλ. το παράδειγμα του Σπύρου: siteentertaintment.com - δυσνόητο). Εκτός αν είναι κάτι πολύ εύκολο, πχ "okairos.gr"
-
επίσης να προσθέσω, πως το μεγαλύτερο φιάσκο ήταν και θα είναι τα domain names με ελληνικούς χαρακτήρες, κατά τη γνώμη μου. Όπως έγινε με τα .GR domains, όπως θα γίνει και με τα διεθνή domain names σε λίγο καιρό!
π.χ. Από Ελλάδα μπορούμε να μπούμε π.χ. στο alhabibi.com αλλά στο سبيروس.com πως θα γίνει να μπει κάποιος, αν δεν είναι Αραβόφωνος?? Αυτό δεν μας το εξήγησαν!
το سبيروس στα Αραβικά είναι το ΣΠΥΡΟΣ :P
-
υπαρχει σπυρος στα αραβικα ? ;D
-
Ευχαριστώ παιδιά για τις απαντήσεις σας...
Και κάτι τελευταίο στα greeklish... να προσέξουμε την ορθογραφία;
Δηλαδή το spiti.gr ή το selides.gr είναι ΟΚ αλλά anazitisi.gr ή anazhthsh.gr;
Για ελληνικούς χαρακτήρες... δε το σκέφτηκα!
-
π.χ. Από Ελλάδα μπορούμε να μπούμε π.χ. στο alhabibi.com αλλά στο سبيروس.com πως θα γίνει να μπει κάποιος, αν δεν είναι Αραβόφωνος?? Αυτό δεν μας το εξήγησαν!
Για τον ίδιο λόγο οι SEO URL του elxis είναι μόνο σε λατινικούς χαρακτήρες. Το θεωρώ τεράστιο λάθος, από άποψη προσβασιμότητας ενός ιστότοπου, να αυτό-περιορίζεις τους επισκέπτες σου επειδή δεν μπορεί κάποιος να πληκτρολογήσει την διεύθυνση μίας σελίδας.